Is OSHA 10 Required in Connecticut?

Connecticut's OSHA-10 mandate is a public-works construction requirement enforced by the state Labor Commissioner, separate from the CONN-OSHA State Plan that covers only state and local government workers. This page keeps those two Connecticut facts apart, since confusing them is a common mistake.

Does Connecticut require OSHA 10 on public works projects?

Yes, Connecticut General Statutes Section 31-53b is a current, live public-works OSHA-10 mandate covering contracts entered on or after July 1, 2009, enforced by the Connecticut Labor Commissioner rather than CONN-OSHA.

The statute reaches public works construction projects and is enforced separately from Connecticut's general workplace-safety apparatus. CONN-OSHA itself, by contrast, imposes no Outreach card duty of its own under the separate CONN-OSHA-governing statute.

What is the refresher requirement for plumbers and electricians?

Connecticut's Section 31-53b imposes a 4-hour refresher training duty specifically for certain plumbers and electricians working on covered public-works projects, on top of the base OSHA-10 requirement that applies to other covered workers.

This refresher duty is narrower than the base mandate - it names specific trades rather than every worker on the site - so confirm whether your specific trade falls under the refresher duty or the base OSHA-10 requirement before assuming which applies to your role.

What happens if a worker on a Connecticut public-works site is not compliant?

A worker who has not completed the required course has 15 days after being found noncompliant to provide documentation of completion, and is subject to removal from the worksite if not, under CGS Section 31-53b(b).

Connecticut's statute names no specific dollar-penalty figure comparable to Missouri's $2,500-plus-$100/day schedule; the enforcement mechanism is the 15-day cure period followed by worksite removal, enforced by the Labor Commissioner. That makes Connecticut's enforcement model closer in shape to Nevada's suspend-or-terminate approach than to Missouri's per-day dollar penalty, though the two are not identical: Nevada's removal duty falls on the employer under statute, while Connecticut's mechanism is removal from the specific public-works site rather than a broader employment action.

Does Connecticut maintain its own approved-provider list?

No, Connecticut maintains no state-specific commercial-provider roster of its own; the applicable roster for online course delivery is federal OSHA's own 8-provider authorized list, the exact same national roster that applies in every non-mandate state covered on this site.

Verify a provider against OSHA's own authorized-provider list before enrolling for Connecticut public-works compliance, exactly as in every other state covered by this site.

Does Connecticut operate its own state OSHA plan?

Yes, but only partially - CONN-OSHA is an OSHA-approved State Plan covering state and local government workers only, while private-sector Connecticut employers and workers remain under direct federal OSHA jurisdiction for general enforcement.

CONN-OSHA has adopted all federal OSHA general industry and construction standards by reference, but this state-and-local-government-only State Plan is a separate fact from the public-works OSHA-10 mandate under Section 31-53b, which is enforced by the Labor Commissioner and applies regardless of a worker's employer being public or private on a covered public-works contract.

Sources

FactValueAuthorityURLVerified
Public-works mandateCGS Sec. 31-53b, applies to contracts entered on or after July 1, 2009CT Labor Commissionerhttps://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_557.htm2026-09-19
Refresher duty4 hours, for certain plumbers and electriciansCT Labor Commissionerhttps://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_557.htm2026-09-19
Refresher recurrencePer-project trigger, not a fixed cycle: required when the worker's 10-hour card is 5+ years old at project start (contracts on/after July 1, 2012)CT Labor Commissionerhttps://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_557.htm2026-09-19
Enforcement mechanism15 days to document completion after a finding of noncompliance, then removal from worksiteCT Labor Commissionerhttps://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_557.htm2026-09-19
Provider roster usedFederal OSHA's own 8-provider list (no CT-specific roster)U.S. Department of Labor, OSHAhttps://www.osha.gov/training/outreach/training-providers2026-09-19
CONN-OSHA State Plan scopeState and local government workers onlyU.S. Department of Labor, OSHAhttps://www.osha.gov/stateplans/ct2026-09-19
CONN-OSHA plan certificationCertified August 21, 1986 (51 FR 29918)U.S. Department of Labor, OSHAhttps://www.osha.gov/stateplans/ct2026-09-19

Frequently asked questions

Does Section 31-53b apply to private construction in Connecticut?

No, the mandate applies to public works construction specifically; a private Connecticut construction job would follow employer or contract policy rather than a state statute, the same as in a non-mandate state.

Is the 4-hour refresher a one-time requirement or recurring?

It is not a fixed recurring cycle - CGS Sec. 31-53b(a) triggers the 4-hour refresher on a per-project basis: a covered plumber or electrician who completed the 10-hour course five or more years before starting work on a given public-works project must complete the refresher again for that project. The refresher duty applies to contracts entered on or after July 1, 2012.

Does holding a Connecticut CONN-OSHA-adopted safety certification satisfy the public-works OSHA-10 mandate?

No, CONN-OSHA's adopted standards govern general workplace-safety compliance for state and local government workers; they are a separate fact from the public-works OSHA-10 training mandate under Section 31-53b, which is not a CONN-OSHA program.

What accepted alternatives to OSHA-10 exist in Connecticut, similar to Missouri's list?

Connecticut's statute does not name an alternative-training list comparable to Missouri's MSHA/PEC options; it centers on the OSHA-10 course itself rather than naming substitute programs.

Who should a worker contact to confirm current Connecticut compliance status?

The Connecticut Department of Labor, Labor Commissioner's office, is the enforcing authority for Section 31-53b; this site is an independent aggregator and does not verify individual worker compliance.

Regulator: Connecticut Labor Commissioner (public works mandate); CONN-OSHA, CT Department of Labor (State Plan, government workers only).Facts on this page were last verified . Next scheduled review .